1 Was en droog de courgettes en snijd er aan beide uiteinden een stukje af. Snijd de courgettes overdwars in plakjes van 1/2 centimeter.
2 Verwarm 8 eetlepels olie en bak daarin, onder af en toe omscheppen, de plakjes courgette aan beide kanten licht van kleur. Schep ze daarna met de schuimspaan met zo weinig mogelijk olie op de schotel of in de kom.
3 Doe eventueel 1-2 eetlepels olie erbij en fruit daarin de gesnipperde ui met knoflook langzaam glazig.
4 Snijd ondertussen de tomaten doormidden en verwijder het zaad. Snijd het vruchtvlees in stukjes en doe dat bij de ui en het knoflook.
5 Maak van de takjes peterselie, de tijm en het blaadje laurier een boeketje en leg dat in de pan. Bestrooi dit met peper en zout en laat alles op een laaggedraaide warmtebron 10 minuten stoven.
6 Verwarm de oven voor en schuif het rooster iets boven het midden in de oven.
7 Vet een ovenvaste schaal in met wat olie. Verwijder het boeketje en doe de tomaten in de schaal. Leg daarop dakpansgewijs de courgettes en giet de wijn erbij. Bestrooi met de geraspte kaas en schuif de schaal in de voorverwarmde oven. Laat de kaas smelten en goudbruin worden. Serveer het gerecht direct uit de oven.
Courgette Op Provencaalse Wijze is een recept van Smulweb.nl