De bloem en het zout in een hittebestendige kom doen en 10 minuten laten drogen in een matig warme oven. De suiker mengen met 1,5 dl lauwwarm water. De gist door het water roeren en 10 minuten laten staan. Maak een kuiltje in het midden van de berg bloem en doe het losgeklopte ei, de olie en het gistmengsel in het kuiltje. Alles eerst met een houten lepel en vervolgens met de handen mengen (de handen eerst met bloem bestuiven). Na een paar minuten kneden kleeft het deeg niet meer. Nog enkele minuten doorkneden tot de massa glad en hanteerbaar is. Het deeg met bloem bestrooien, afdekken met een doek en 1 uur op een warme plaats laten rusten en rijzen. Ondertussen de uien schillen, eerst doormidden en vervolgens in halve maantjes snijden. De uien met de gekneusde teentjes knoflook, de gepureerde kappertjes, zout, peper, een lepel olijfolie en de tot boeket gebonden takjes tijm, rozemarijn en een blaadje laurier in een pan met dikke bodem 1 uur onder deksel laten garen. Af en toe roeren en opletten dat de uien niet bruin worden. De oven voorverwarmen tot 180? C. Een taartvorm met lage randen met olie insmeren en bekleden met het uitgerolde deeg. Het deeg 10 minuten bakken in de oven. De vorm verwijderen en de temperatuur in de oven verhogen. De deegbodem vullen met uien (het kruidentuiltje en de knoflook weggooien) en bestrijken met "pissalat". Schik de ansjovisfilets en de olijven op de uien en zet de "pissaladiere" 15 minuten in de zeer warme oven.
Provencaalse Uientaart is een recept van Smulweb.nl