Smelt de boter in de braadpan op een middelhoog vuur. Voeg,als de boter begint te schuimen,de uien,appel en prei toe en laat,onder af en toe roeren,10-15 minuten bakken tot alles zacht is. Doe er de aardappelblokjes en de cider bij en breng aan de kook. Laat 2-3 minuutjes koken tot de cider een beetje is ingekookt. Voeg de bouillon,de laurierblaadjes en de tijm toe en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout,zet het vuur laag,doe het deksel op de pan en kook de soep 25-30 minuten. Verwijder de tijm en laurier. Pureer de helft van de soep in de blender of met de staafmixer en mix goed door elkaar met de ongepureerde soep,warm de soep goed door. Verdun de soep met nog wat groentebouillon als je hem te dik vindt. Schep de soep in de [voorverwarmde]soepkommen,bestrooi ze met een handvol geraspte Gruyère en bieslook,breng op smaak met versgemalen witte peper en zout en rasp er wat verse nootmuskaat over.
Appel,cider En Uiensoep is een recept van Smulweb.nl