Schenk 1.1/2 l water bij de pompoenstukken in de pan. Voeg bouillonblokjes, citroengras, gemberwortel en laurierblaadjes toe en breng het aan de kook. Kook de pompoen op matig vuur in ongeveer een half uur gaar.Verwijder de laurierblaadjes en het citroengras en laat de soep iets afkoelen.Rasp ondertussen de schil van de limoen en pers de vrucht uit. Roer basilicum en poedersuiker bij het limoenrasp. Wrijf het pompoenvruchtvlees door een zeef boven de pan met kookwater, of pureer het in de pan met de staafmixer. Voeg limoen- en sinaasappelsap toe en zoveel water tot soepdikte is bereikt.Verwarm de soep al roerend op laag vuur tot tegen de kook aan. Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat.Schil de handsinaasappels dik en snij de partjes uit de vliesjes.Schep de soep in kommen en schep in elke kom een flinke lepel creme fraiche. Leg daar voorzichtig een paar sinaasappelpartjes op en strooi het limoen-basilicummengsel erover.Lekker met geroosterd witbrood.
Pompoensoep Met Limoet (Zuid-Afrika) is een recept van Smulweb.nl