Was en snijd de tomaten in vieren en schraap de zaadjes eruit. Leg ze op een bakplaat en bestrooi ze met de oregano en peper en zout naar smaak. Laat de tomaten in een voorverwarmde oven (120°C) in ± 2½ uur drogen. Controleer na 2 uur regelmatig om te kijken of de tomaatjes goed zijn. Dompel het takje rozemarijn 1 min. in kokend water en spoel het onder koud stromend water af. Dep het droog met keukenpapier. Leg de gedroogde tomaten in een pot en leg 1 teentje knoflook en het takje rozemarijn ertussen. Schenk er de extra vierge olie op en sluit de pot af. Halveer de pompoen, schraap de pitten eruit en snijd de helften in parten. Leg de parten op hun kant en snijd op de korte kant de schil er in gedeelten af. Snijd de pompoen in stukken. Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui met 2 uitgeperste teentjes knoflook al omscheppend goudgeel en glazig. Voeg de pompoen toe en bak ± 5 min. mee. Schenk de fond, het sinaasappelsap en de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Voeg de tijm en peper en zout naar smaak toe en kook de pompoen in ± 20 min. gaar. Pureer de soep met een staafmixer en laat afkoelen. Vries de afgekoelde soep in. Neem de soep de avond voor gebruik uit de diepvries en laat deze in de koelkast ontdooien. Breng de soep op een halfhoog vuur al roerende aan de kook. Verdeel over de borden en schep er een lepel mascarpone in. Schep in elk bord een lepel uitgelekte gedroogde tomaatpartjes en garneer met de basilicum.
Pompoensoep Met Gedroogde Tomaatjes is een recept van Smulweb.nl