1 Houd een plukje van de kruiden apart en doe de rest met de melk, het gehakt, ei, paneermeel en gemalen piment in een kom. Doe er een flinke snuf peper en zout bij en kneed het gehakt met schone handen door elkaar. Verdeel het mengsel in tweeën en rol beide helften tot een worst. Snijd elke worst in 15 gelijke stukjes. Maak je handen vochtig, zodat je mooie, gladde balletjes krijgt. Leg ze op een ingevette bakplaat, dek ze af met vershoudfolie en zet ze 1 uur in de koelkast om ze op te laten stijven.
2 Zet de grootste pan die je hebt op matig vuur en doe er de olijfolie in. Wacht tot de olie goed heet is en bak de balletjes 10-15 min. rondom goudbruin, terwijl je ze af en toe omschept. Schep de gehaktballetjes op een groot bord.
3 Pers de citroen uit. Schep het grootste deel van het vet uit de pan. Doe er het citroensap, een scheutje bouillon, bloem, slagroom, een volle eetlepel jam en een flinke snuf peper en zout in. Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur laag en laat het inkoken totdat het een consistentie heeft die goed aan de gehaktballetjes hecht. Proef of de saus voldoende op smaak is en doe er eventueel nog een snufje peper en zout bij.
4 Doe de balletjes terug in de pan en hussel door de saus. Serveer de gehaktballetjes (5 per persoon is voldoende) met de saus en een paar lepels van de opgewarmde jam erop. Strooi de apart gehouden kruiden eroverheen en tast toe.
Zweedse gehaktballetjes is een recept van Albert Heijn