1 Houd ca. 100 g preiringen apart. Verhit in een braadpan of soeppan 2 el olie en bak de rest van de prei ca. 5 min. op laag vuur. Voeg 1 teen knoflook, de aardappel, de bouillon en 750 ml water toe en breng al roerend aan de kook. Dek af en laat op laag vuur 15 min. koken.
2 Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de ciabatta in 4 stukken en snijd ze open. Meng in een kom de rest van de olie met de rest van de knoflook. Besprenkel de binnenkant van het brood ermee en strooi er zout naar smaak over. Bak de broodjes in 8-10 min. goudbruin en knapperig.
3 Pureer de soep van het vuur af met de staafmixer. Roer de roomkaas erdoor en breng aan de kook. Voeg de achtergehouden prei toe en warm 2 min. door. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met de knoflooktoast.
Preisoep met knoflooktoast is een recept van Albert Heijn