1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de onderkant van de stronken witlof en halveer het witlof in de lengte. Verwijder de harde kern. Kook het lof 5 min. in water met zout. Laat uitlekken en omwikkel elk half stronkje met een plakje spek. Leg in de ovenschaal.
2 Smelt de boter en voeg in één keer de bloem toe. Laat al roerend ca. 5 min. op laag vuur garen tot het mengsel (de roux) lichtbruin kleurt. Voeg de melk toe en breng al roerend aan de kook tot een gladde, gebonden saus ontstaat. Voeg de kaas toe en roer tot deze is gesmolten. Breng op smaak met peper en zout en schenk over het lof.
3 Verdeel de aardappelpuree over de ingevette ovenschotel. Bak ca. 30 min. in het midden van de oven tot de puree goudbruin is.
Witlof in zeeuws spek is een recept van Albert Heijn