1 (Kan een halve dag van tevoren). Ui pellen en snipperen. In pan 1 eetlepel boter verhitten en ui op laag vuur ca. 3 minuten bakken. Intussen sinaasappel goed schoonboenen onder koud stromend water en schil dun eraf raspen. Sinaasappel uitpersen. Sinaasappelsap en helft van sinaasappelrasp met wijn en fond aan ui toevoegen. Aan de kook brengen en op hoog vuur in ca. 10 minuten tot ca. 1 dl laten inkoken. Vocht boven kom door zeef gieten en terugschenken in pan. Opnieuw aan de kook brengen. Room en rest van sinaasappelrasp toevoegen en van 3 takjes tijm blaadjes boven pan van takjes rissen. Op hoog vuur nog ca. 4 minuten inkoken tot lichtgebonden saus ontstaat. Op smaak brengen met zout en peper. Olijven in plakjes snijden.
2 Vier borden voorverwarmen. Saus opnieuw verwarmen. Zalmhaasjes halveren en bestrooien met zout en peper. In koekenpan rest van boter verhitten. Zalmhaasjes in ca. 4 minuten bruin en net gaar bakken, halverwege keren. Zalmhaasjes op borden leggen. Saus eromheen schenken. Garneren met olijven en rest van tijm.
Zalmhaas met romige sinaasappelsaus is een recept van Albert Heijn