1 Knoflook pellen en in dunne plakjes snijden. Ui pellen en snipperen. Peper wassen, pitjes verwijderen en in stukjes snijden. Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water, ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in kleine stukjes snijden. Brood lichtbruin roosteren. Peterselie fijn knippen. In koekenpan helft van olie verhitten en amandelen licht goudbruin roosteren. Knoflook toevoegen en ca. 1 minuut zachtjes meebakken. Amandelen en knoflook uit pan scheppen. Ui in ca. 2 minuten glazig bakken. Tomaten, peperstukjes en laurierblad toevoegen. Saus ca. 8 minuten zachtjes laten doorkoken. Intussen in keukenmachine amandelen, knoflook, brood en peterselie fijn malen. Amandelpasta door tomatensaus roeren en sherry toevoegen. Azijn en enkele eetlepels water toevoegen en nog ca. 5 minuten laten sudderen. Laurierblad verwijderen en op smaak brengen met zout en peper. (Laten afkoelen en tot gebruik in koelkast bewaren.)
2 In grote koekenpan rest van olie verhitten. Tonijn bestrooien met zout en peper. Vis in ca. 6 à 8 minuten bruin en net niet gaar bakken, halverwege voorzichtig keren. (Intussen saus opnieuw verwarmen.) Tonijn op vier borden leggen en saus erover scheppen. Lekker met saffraanrijst en venkel.
Tonijn met romescosaus is een recept van Albert Heijn