1 Bonen 12 uur in koud water weken. Ui pellen en fijnsnipperen. Bleekselderij wassen en in plakjes snijden. Wortels schoonmaken, wassen en in stukjes snijden. Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water, ontvellen en vruchtvlees in blokjes snijden. In grote pan olie verwarmen. Ui ca. 2 minuten zachtjes fruiten. Tomatenpuree, tomaten, bleekselderij en wortels toevoegen en ca. 5 minuten al omscheppend bakken. Kool en 1 1/2 l water toevoegen. Bonen afgieten en met tijm door soep roeren en op laag vuur ca. 1 1/2 à 2 uur afgedekt laten sudderen. Op smaak brengen met zout en peper. Brood in broodrooster roosteren. Knoflook pellen, halveren en brood aan één kant hiermee inwrijven. Brood op ingewreven kant in grote pan leggen. Soep over brood schenken en laten afkoelen.
2 Soep opnieuw verwarmen. Direct serveren.
Ribollita (dubbelgekookte soep) is een recept van Albert Heijn