1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrooi de binnenkant van de soufflévormpjes met Grana Gadano. Smelt in een pan op laag vuur de helft van de boter en voeg de bloem toe. Laat het mengsel ca. 3 min. garen, onder voortdurend roeren. Roer scheutje voor scheutje de melk erdoor. Voeg de tijm en een mespunt zout toe en laat de saus 20 min. op laag vuur koken. Blijf roeren, tot alle klontjes verdwenen zijn. Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur. Stoof ondertussen de prei 20 min. in een hapjespan, met de rest van de boter en 1/4 kopje water. Doe de prei in de keukenmachine met een mespunt cayennepeper en zout naar smaak en pureer tot een gladde massa. Splits de eieren. Schep de preipuree en de gruyère bij de saus en spatel de eidooiers erdoor. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom en spatel ze voorzichtig door de preisaus. Vul de soufflévormpjes voor de helft met het mengsel. Zet de vormpjes in een met warm water gevulde ovenschaal. Zet de schaal in het midden van de oven en bak de soufflés in ca. 40 min. goudbruin.
Preisoufflé met Gruyère is een recept van Albert Heijn