1 Rooster de amandelen lichtbruin in een droge koekenpan met antiaanbaklaag. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de grapefruits. Dit gaat het makkelijkst als je hem, net zoals een appel, in een ronddraaiende beweging schilt. Snijd de partjes vruchtvlees los van de vliezen, zodat je het vruchtvlees er gemakkelijk met een mes tussenuit kunt wippen. Vang 2 el van sap op. Maal de amandelen in keukenmachine tot poeder. Meng het poeder in een kom met de vanillesuiker, de kurkuma, de azijn, 6 eetlepels olie, 2 eetlepels grapefruitsap en 2/3 van de bieslook. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
2 Bak de serranoham krokant uit in een droge koekenpan met antiaanbaklaag en laat op keukenpapier uitlekken. Snijd de onderkant van de stronken witlof en verwijder de harde kern. Maak de blaadjes witlof los en bestrijk ze dun met 4 eetlepels olie. Rooster de witlof lichtbruin in een droge koekenpan, bestrooi met zout en verdeel samen met de grapefruitpartjes over de borden. Klop de dressing opnieuw door en schep over de salade. Leg de ham erop en bestrooi de salade met de rest van de bieslook.
Geroosterde witlofsalade met krokante ham is een recept van Albert Heijn