1 Prik de uien aan een vork en houd ze in een gasvlam tot de buitenkant zwart ziet. Laat even afkoelen. Steek de kruidnagels in de uien. Doe het soepvlees met de uien, knoflook, winterpeen, prei, bleekselderij, laurier en de sojasaus in een soeppan. Schenk er koud water (circa 1 liter) bij tot alle ingrediënten onder water staan. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. Breng het water onder voortdurend roeren aan de kook. Stop met roeren zodra de bouillon begint te koken. Leg de deksel schuin op de pan, draai het vuur laag en laat de bouillon ongeveer twee uur trekken terwijl hij zachtjes doorkookt. Langer mag ook: hoe langer de bouillon trekt, hoe voller de smaak is. Leg een schone theedoek in een vergiet en zet dat boven een grote pan. Zeef de bouillon door hem voorzichtig in het vergiet te schenken.
Basisrecept runderbouillon is een recept van Albert Heijn