1 Witte en lichtgroene deel van de prei in ringen snijden, prei in vergiet wassen. Aardappels schillen, wassen en in blokjes van 1 1/2 cm snijden. In pan 6 1/2 dl water met bouillontablet, aardappels en prei aan de kook brengen en in ca. 10 minuten gaar laten worden. Intussen van spek 4 plakjes bewaren, rest in stukjes snijden. Koekenpan verhitten en stukjes spek lichtbruin en krokant bakken. Spekjes uit pan scheppen en op keukenpapier laten uitlekken. Plakjes spek in pan doen en tot knapperige krul bakken. Bieslook fijnsnijden. Soep met staafmixer of in keukenmachine pureren en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Laten afkoelen. In koelkast koud laten worden.
2 Slagroom en helft van bieslook door soep roeren. Soep in kommen scheppen en bestrooien met spekjes en rest bieslook. Garneren met spekkrul.
Franse aardappel-preisoep is een recept van Albert Heijn