1 Prei wassen en schoonmaken. Witte en lichtgroene gedeelte in ringen snijden, rest in heel dunne ringetjes snijden en apart houden. Aardappels schillen en in blokjes snijden. In pan boter verhitten. Witte en lichtgroene preiringen ca. 1 minuut al omscheppend bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Aardappelblokjes toevoegen en ca. 1 minuut meebakken. Fond erbij schenken en aan de kook brengen. Saffraan toevoegen. Afgedekt in ca. 15 minuten gaar koken. Aardappels en prei met kookvocht in keukenmachine pureren (of door zeef wrijven).
2 Aardappel-preipuree met 4 dl water en apartgehouden preiringen aan de kook brengen. Crème fraîche erdoor roeren en met zout en peper op smaak brengen. Rivierkreeftjes toevoegen en ca. 1 minuut meeverwarmen. Soep over vier diepe borden verdelen.
Saffraancrème-soep met rivierkreeftjes is een recept van Albert Heijn