1 Week de gelatine 10 minuten in koud water. Laat de zalmfilet in een pan met de wijn, 1/2 tl zout, het paprikapoeder, (versgemalen) peper naar smaak en 2 takjes dille tegen de kook aan in 10 minuten net gaar worden. Neem de zalm uit het vocht en laat het vocht nog 1-2 minuten inkoken, verwijder de dille. Knijp de gelatine uit en los de blaadjes al roerend op in het vocht. Pureer de vis met 3 eetlepels yoghurt in de keukenmachine. Meng het gelatinemengsel erdoor. Klop de slagroom in een kom goed stijf en spatel het zalmmengsel erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep het mengsel in de vormpjes en strijk de bovenkant glad. Laat de zalmmousse in de koelkast in 1-2 uur opstijven. Hak 3 takjes dille fijn en meng het met de mierikswortel en de rest van de yoghurt tot een sausje. Verdun eventueel met 1-2 eetlepels water en voeg zout en peper naar smaak toe. Schep het sausje in de glaasjes en garneer met een toefje dille. Leg op vier borden in het midden een plak gerookte zalm en keer hierboven een vormpje met zalmmousse om. Laat de zalmmousse op de gerookte zalm glijden. Zet het glaasje met mierikswortelsaus ernaast.
Zalmmousse met mierikswortel is een recept van Albert Heijn