1 Verhit 1 el olie in een pan en fruit de ui 3 min. Snijd de aardappel in blokjes en voeg samen met de winterpeen, bleekselderij en sperziebonen toe aan de ui. Bak 3 min. Voeg
15 liter water toe en laat ca. 10 min. koken. Neem de helft van de groenten uit de pan en pureer ze in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg de helft van de reuzenbonen toe en pureer deze mee. Schep de groentenpuree terug in de pan. Breng op smaak met peper en zout.
2 Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Dompel ze ca. 20 sec. in kokend water. Neem ze eruit en laat afkoelen. Pel het velletje eraf. Snijd ze in parten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Voeg samen met de rest van de reuzenbonen toe aan de soep en verwarm nog 2 min.
3 Pureer het basilicum met de rest van de olie. Breng op smaak met peper en zout. Schep de soep in 8 diepe borden. Besprenkel aan tafel met de basilicumolie. Lekker met grissini (soepstengels).