1 Snijd de venkel in stukken. Was de prei en snijd in ringen. Halveer en plet de knoflook met een mes. Verhit de olie in een pan. Fruit de venkel, prei en knoflook en stoof op laag vuur ca. 10 min. Voeg het water toe en verkruimel de bouillontabletten erboven. Laat de soep ca. 15 min. zachtjes koken.
2 Breng ondertussen een steelpan water aan de kook. Kerf de tomaat aan de onderkant kruislings in. Dompel ze kort onder. Neem ze eruit en dompel ze onder in een bakje koud water. Haal daarna het velletje eraf met een mesje of met de hand. Verwijder de zaadjes en snijd in blokjes. Pureer de soep in een keukenmachine of met een staafmixer en zeef de soep boven een pan.
3 Breng de soep opnieuw aan de kook. Breng op smaak met peper, zout en het citroensap. Schep de tomatenblokjes door de soep. Garneer met venkelgroen. Serveer direct.