1 Zalm controleren op graatjes. Van dille 2 à 3 takjes bewaren, rest grof hakken. Peperkorrels (in vijzel of met bolle kant van lepel) fijnstampen. In kommetje zout, peper en 1 eetlepel suiker mengen. Zalm aan één kant bestrooien met dille en vervolgens met zoutmengsel. Eén stuk zalm met dillekant naar boven in diepe kom leggen. Andere stuk zalm met dillekant naar beneden erop leggen. Vis afdekken met folie. Bord met zwaar gewicht, bijvoorbeeld stenen of conservenblikken (ca. 1 1/2 kilo) erop zetten. Schaal max. 3 dagen in koelkast plaatsen. Vis elke 12 uur keren en vrijgekomen vocht erover scheppen.
2 Rest van dille heel fijn hakken. In kom mosterd, rest van suiker, azijn, olie en dille tot sausje kloppen. Zalm droogdeppen met keukenpapier en met scherp mes in dunne plakken snijden. Zalm op vier borden uitspreiden en saus erover druppelen. Serveren met (saffraan)broodjes.
Gravad lachs gemarineerd in dille is een recept van Albert Heijn