1 Asperges dik schillen, van vlak onder kopje naar beneden. Houtachtige onderkant (ca. 3 cm) eraf snijden. In aspergepan (of hapjespan) ruim water aan de kook brengen met aspergeschillen en -uiteinden, suiker, foelie en 1 tl zout. Asperges erin zetten (of leggen) en water weer aan de kook brengen. Na 5 min. vuur uitdraaien en deksel op pan leggen. Asperges in 10-15 min. gaar laten worden. Intussen 4 brede repen van zalm snijden. Rest van zalm klein snijden en met zure room in keukenmachine of met staafmixer pureren. Zalmroom op smaak brengen met citroensap, zout en peper. Asperges met schuimspaan uit pan nemen en in 4 porties verdelen. Om midden van elk bundeltje asperges reep zalm wikkelen. Bundeltjes over vier borden verdelen en zalmroom ernaast scheppen. Tuinkers losknippen en over asperges strooien. Warm of op kamertemperatuur serveren.
Asperges met zalmroom en tuinkers is een recept van Albert Heijn