1 Korstjes van brood snijden, op bord leggen en melk erover sprenkelen. Gehakt in kom doen en ei erboven breken. Beetje nootmuskaat erboven raspen of mespunt gemalen nootmuskaat toevoegen. Gehakt op smaak brengen met versgemalen peper en 2-3 tl zout. Sneetjes brood uitknijpen en boven het gehakt verkruimelen. Bloem op plat bord strooien.
2 Gehakt goed doorkneden tot egale massa, waarin geen stukjes brood meer te zien zijn. Dat voorkomt scheurtjes. Gehakt in vier porties verdelen en deze tussen natgemaakte handen tot gladde ballen vormen, naar keuze rond laten of iets platter drukken. Ballen door bloem wentelen.
3 In braadpan boter verhitten tot schuim bijna is weggetrokken. Gehaktballen in pan leggen en op hoog vuur in 3-4 min. aanbraden. Ballen steeds met houten spatel door pan rollen, zodat ze mooi gelijkmatig bruin worden. Voor zachte gehaktballen scheutje water in pan doen en deksel erop leggen, voor gehaktballen met krokant korstje alleen deksel schuin op pan leggen. Ballen op laag vuur in ca. 25 min. zachtjes gaarbakken.
4 Gehaktballen uit pan nemen en jus maken door aanbaksels met 100 ml water goed los te roeren. Serveren met gekookte aardappels en bloemkool of sperziebonen.
Stap-voor-stap gehaktbal is een recept van Albert Heijn