Onder- en bovenkant van ananas snijden. Ananas rechtop op snijplank zetten, van bovenaf schil in repen eraf snijden en bruine pitjes wegsnijden. Ananas in de lengte in vieren snijden, van elk kwart harde binnenkant verwijderen. Vruchtvlees in blokjes snijden. Komkommer schillen, in de lengte halveren en zaadlijsten met behulp van lepeltje verwijderen. Komkommer in kleine stukjes snijden. Appelsschillen en in blokjes snijden. Intussen in pannetje tamarinde, trassi, basterdsuiker en rode peper met 100 ml water al roerende aan de kook brengen en 1 min. op laag vuur koken tot tamarinde, trassi en suiker zijn opgelost. Ananas, komkommer en appel in kom doen en warm tamarindemengsel erdoor scheppen. Pinda's erover strooien. Lekker met tempura van kipfilet en shii-take (zie elders op deze site).
Pittige ananassalade met tamarinde is een recept van Albert Heijn