1 Aardappels in 20 min. gaarkoken, afgieten en fijnstampen. Intussen boven kom bloem met gist zeven. Eventueel boekweitgrutten erdoor roeren en in midden kuiltje maken. Ei boven kuiltje breken. Helft van melk toevoegen. Met garde of pollepel vanuit midden tot glad beslag roeren. Rest van melk, 1 el olie en mespunt zout erdoor roeren zodat dik beslag ontstaat. Aardappelpuree door beslag scheppen. Beslag 30 min. bij kamertemperatuur laten rusten.
2 In koekenpan 1/2 el olie verhitten en kwart van beslag in koekenpan scheppen. Beslag langzaam laten uitlopen tot blini doorsnede heeft van ca. 15 cm. Blini in 2 min. gaarbakken, halverwege keren. Rest van blini's op dezelfde wijze bakken. Blini's tot gebruik warm houden (in aluminiumfolie verpakken of in oven zetten van 150 °C). Helft van dille fijnknippen. Crème fraîche met fijngesneden dille en zout en peper naar smaak omscheppen. Op elke blini flinke schep crème fraîche leggen. Zalm over blini's verdelen. Met rest van dille garneren.
Aardappelblini met gerookte zalm is een recept van Albert Heijn