1 Kook in grote pan met ruim kokend water en zout asperges ca. 10 minuten. Laat van vuur af nog ca. 10 minuten in kookwater staan. Verwijder van waterkers dikke steeltjes. Leg waterkers op ovale schaal. Neem asperges met schuimspaan uit pan en laat even uitlekken. Leg met alle punten naar dezelfde kant op waterkers. Snijd serehboter in plakjes en leg erop.
2 Verwijder buitenste van citroengras en snijd rest in kleine reepjes en vervolgens stukjes. Snipper knoflook fijn. Maak peper schoon en snijd in piepkleine blokjes. Smelt in pan 2 el boter en laat knoflook, peper en citroengras (of serehpoeder) ca. 5 minuten op laag vuur trekken (zonder dat boter verkleurt, eventueel 1 el water toevoegen). Laat boter afkoelen. Roer zachte boter los in kommetje en meng gesmolten boter met citroensap en sojasaus door losgeroerde boter. Breng eventueel op smaak met zout. Rol boter in plasticfolie tot rolletje en laat in koelkast opstijven in ca. 40 minuten. Schil asperges met dunschiller van vlak onder kopje naar beneden. Snijd houtachtige uiteinden (ca. 3 cm) eraf. (Bewaar tot gebruik in natte theedoek)
Witte asperges met sereh-sojaboter is een recept van Albert Heijn