1 Vet de bolle kant van de soeplepel in met boter. Doe een flinke laag suiker in de steelpan en schud even, zodat de suiker gelijk is verdeeld over de bodem. Zet de pan op hoog vuur en roer met de eveneens beboterde keukenlepel tot de suiker is gesmolten. Laat de vloeibare suiker bruin kleuren terwijl je de pan tussentijds een paar keer heen en weer schudt, zodat het karamelliseren gelijkmatig verloopt.
2 Draai het vuur uit, zet de pan op een vochtige theedoek en roer tot de karamel iets is afgekoeld. Pak een soeplepel bij de steel in de ene hand (met ovenhandschoen) vast, met de bolle kant naar boven. Schep met de andere hand met een gewone keukenlepel de vloeibare karamel uit de pan en laat deze in een dunne draad van de keukenlepel op de soeplepel lopen, terwijl je de soeplepel heen en weer beweegt.
3 Laat het mandje van karameldraden een beetje afkoelen en haal het met je vingers heel voorzichtig van de soeplepel. Je kunt het gewoon van de lepel afschuiven, je moet alleen opppassen dat je het mandje niet fijnknijpt. Leg het mandje op een vel bakpapier of een bord om verder hard te worden.
4 Karameldraden zijn prachtig als garnering bij de trifle met rood fruit of de meringues met citroenroom (recepten elders op deze site).
Verrassende versiertruc: Mandje van karameldraden is een recept van Albert Heijn