1 Kruis de tomaten met een scherp mesje op de bolle kant in. Dompel ze 10 seconden in een pan met ruim kokend water. Schep ze over in een vergiet en spoel ze met koud water af. Trek het velletje van de tomaten. Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd de kwarten tomaat in grove blokken.
2 Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en de knoflook zachtjes 8 minuten. Voeg de rode peper, stukken tomaat en kappertjes toe en verwarm de saus enkele minuten op middelhoog vuur. Voeg naar smaak zout toe. Laat de saus absoluut niet koken, dan verdwijnt de specifieke smaak van deze saus.
3 Warm gebruik: meng de saus direct met het basilicum. Lekker bij pasta en gegrild vlees. Koud gebruik: laat de saus eerst afkoelen voor het basilicum wordt toegevoegd. Zo behoudt het basilicum zijn mooie frisse kleur en smaak. Serveer de saus op kamertemperatuur. Lekker als bijgerecht bij pastagerechten of gebruik de saus als basis voor een pastasalade.