1 Schil de limoenen met een scherp mesje zo dun mogelijk en snijd de schillen in dunne reepjes. Pers de vruchten uit. Pureer de ananas met het limoensap in de keukenmachine of met de staafmixer. Snijd het vanillestokje in de lengte open.
2 Schep in een ruime pan de ananaspuree, reepjes schil, vanillestokje en suiker door elkaar. Breng alles langzaam aan de kook en laat het mengsel 4 min. flink borrelend doorkoken.
3 Schep eventueel schuim met een natte schuimspaan van de jam. Leg met hulp van een tang in elke pot een half vanillestokje en schenk de jam in jampotten. Sluit ze, laat ze 15 min. staan, zet de potten daarna 5 min. op de kop. Keer ze weer en laat de potten afkoelen. Bewaar de jam 6 weken op een donkere plek om de smaken te laten intrekken.
Ananasjam met limoen en vanille is een recept van Albert Heijn