1 Kapje en plakje van onderkant van tomaten afsnijden. Tomaten met theelepel uithollen. Plakjes, pulp en zaadjes van uithollen fijnsnijden. Tomaten omgekeerd op keukenpapier laten uitlekken. Pijnboompitten in droge koekenpan roosteren en dan grof hakken. Binnenkant van tomaten met zout en peper bestrooien. In koekenpan olie verhitten en ui met knoflook 2 min. fruiten. Tomatenpuree 1 min. meebakken. Rijst en tomatenpulp toevoegen en geheel doorwarmen. Mengsel pittig op smaak brengen met zout en (cayenne)peper. Van vuur af pijnboompitten, munt en basilicum erdoor scheppen. Tomaten hoog opvullen met rijst. Tomaten tot gebruik afgedekt in ingevette ovenschaal in koelkast zetten.
2 Oven voorverwarmen op 200 °C. Schaal in oven zetten en tomaten 20 min. bakken. Serveren bij scholrolletjes (in kreeftensaus met een vleugje cognac*).
Gevulde tomaten met kruidenrijst is een recept van Albert Heijn