1 Verwarm de oven voor op 160 °C. Breng in een steelpan de helft van de suiker met 125 ml water op laag vuur aan de kook. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Voeg het stokje en het merg toe aan de suikersiroop. Snijd de sinaasappels in flinterdunne plakjes en voeg toe. Laat 15 min. zacht koken.
2 Maal ondertussen het amandelschaafsel in de keukenmachine zo fijn mogelijk. Smelt de boter. Klop in een kom de eieren met de rest van de suiker en vanillesuiker in 8 min. tot een luchtig mengsel. Spatel het bakmeel, de amandel en boter erdoor.
3 Leg het vanillestokje op de bodem van de bakvorm en verdeel de sinaasappel erover. Verdeel de siroop en vervolgens het beslag erover. Bak de taart ca. 40 min. Laat 5 min. afkoelen. Snijd de randen los en keer om op een bord. Lekker met wat crème fraîche.
Sinaasappel-amandeltaart is een recept van Albert Heijn