1 Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet de ovenschaal in en bestrooi de ovenschaal met de ⅓ van de suiker. Was de kersen en ontpit ze met de kersenontpitter. Bestrooi met de ⅙ van de suiker en laat even intrekken. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de citroen.
2 Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een scherp mesje het merg eruit. Klop de eieren los. Maal de amandel in de keukenmachine fijn en meng met het citroenrasp, de bloem, het zout en ⅓ van de suiker in een kom.
3 Maak een kuiltje in het midden, schenk de eieren erin en klop met een garde glad. Klop eerst de melk en dan de slagroom erdoor. Voeg het vanillemerg toe. Schenk het beslag in de ovenschaal en verdeel de kersen erover. Bak in het midden van de oven in ca. 40 min. gaar en goudbruin. Laat minimaal 30 min. afkoelen. Strooi de rest van de suiker over de clafoutis. Serveer lauwwarm.