1 Verwarm de oven voor op 150 °C. Splits 2 eieren en bewaar de dooiers. Klop het eiwit met de poedersuiker net zolang tot deze stijf is. Het eiwit is klaar als u de kom op de kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Schep 4 grote bollen van het eiwit op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met het amandelschaafsel. Laat ze in 8 min. gaar worden in de oven tot de buitenkanten goed droog zijn. Splits de rest van de eieren en voeg de eidooiers toe aan de eerder apart gehouden dooiers. Het eiwit wordt niet gebruikt. Snijd het vanillestokje doormidden, schraap met een mespunt het merg eruit en klop dat met de suiker en de eidooiers door elkaar. Verwarm de melk in een pan met dikke bodem tot hij lauw is. Klop het suiker-vanillemengsel door de lauwe melk. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel al roerend aan de kook. Draai het vuur laag. Los de maizena op in 2 el warm water en schenk dit bij het vanille-melkmengsel. Laat zachtjes doorkoken tot het goed bindt. Draai het vuur uit zodra het mengsel gebonden is. Schep de warme vanillecrème in diepe borden en laat de eiwitten er als eilandjes (iles flottantes) op drijven. Serveer direct.
Iles flottantes (eiwitschuim in warme vanillesaus) is een recept van Albert Heijn