1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de springvorm of tulbandvorm in met boter en bestuif met bloem. Klop met een mixer de boter met de basterdsuiker en de vanillesuiker glad. Voeg de stroop en de eieren toe en klop minstens 4 min. tot een luchtig beslag ontstaat.
2 Breng 400 ml water aan de kook, zet het vuur uit. Voeg het water toe aan de dadels en pureer met de staafmixer. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Meng vervolgens de dadelpuree erdoor en voeg de walnoten toe. Schenk het beslag in de springvorm of tulbandvorm en bak de cake in 40-45 min. gaar. Neem uit de oven en laat 10 min. afkoelen. Stort de cake op een bord.
3 Verhit ondertussen de suiker met 2 el water in een pan met dikke bodem op laag vuur. Laat de suiker tot lichtbruin karamelliseren (niet donkerder, dan wordt de karamel bitter). Voeg 50 ml water toe en laat 5 min. inkoken. Schenk de hete karamel over de nog warme cake en serveer met een bol vanille-ijs of geklopte slagroom.
Sticky toffeecake van Jeroen is een recept van Albert Heijn