1 Pan met flinke bodem water aan de kook brengen. 100 G chocolade boven vuurvaste kom in stukjes breken. Kom op pan heet water zetten en chocolade al roerend laten smelten (= au bain marie). Chocolade iets laten afkoelen. Intussen oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand
3 Bodem van springvorm bekleden met bakpapier. Wanden invetten met boter. Boven twee kommen eieren splitsen. Met mixer eierdooiers, 50 g suiker en kastanjepuree tot licht en schuimig mengsel kloppen. Eiwitten stijfkloppen. 60 G suiker toevoegen en nog ca. 1 minuut doorkloppen. Gesmolten chocolade door eierdooiermengsel roeren. Eiwitschuim in gedeelten erdoor spatelen, goed mengen. Chocoladeschuim in springvorm scheppen en taart in 30 à 35 minuten gaar bakken. (Als metalen pen erin gestoken wordt, moet die er droog uitkomen.) Taart uit oven op rooster laten afkoelen. Rest van chocolade in kom au bain marie smelten. Chocolade gladroeren. Van vuur af andere 2 eierdooiers er één voor één doorroeren. Kom terugzetten op pan en chocoladesaus al kloppend verwarmen tot saus dikker wordt. Saus laten afkoelen.
2 Slagroom met rest van suiker stijf kloppen. Slagroom en cognac door afgekoelde chocoladesaus scheppen. Taart uit vorm nemen en op schaal leggen. Boven- en zijkanten dik bestrijken met helft van chocoladeroom. Taart en rest van room ca. 5 minuten in koelkast zetten. Opnieuw bestrijken met chocoladeroom. Naar keuze garneren met dunne chocolaadjes, chocoladekrullen of gesuikerde bloemblaadjes.
Chocolade-kastanjetaart is een recept van Albert Heijn