1 Boen de sinaasappel schoon, rasp de schil eraf en pers de sinaasappel uit. Splits de eieren. Breek de chocolade in kleine stukjes. Smelt de boter met de chocolade op heel laag vuur. Spatel de helft van de suiker, de bloem, de eierdooiers en de sinaasappelrasp door de gesmolten chocolade. Verwarm de oven voor op 180 °C. Sla de eiwitten met een mespunt zout in een grote, vetvrije kom stijf. Mix er geleidelijk de rest van de suiker door. Spatel het eiwitschuim door het chocolademengsel, doe het in de ingevette en met bloem bestoven vorm en dek de vorm af met aluminiumfolie. Zet een braadslede of grote ovenschaal in de oven en schenk er een flinke laag kokend water in. Zet de tulbandvorm er voorzichtig in en laat de pudding in 45-55 min. net gaar worden (als je er een satépen insteekt, komt die er schoon uit). Neem de pudding uit de oven en laat hem iets afkoelen. Verwarm de marmelade. Roer het sinaasappelsap (en de whisky) erdoor. Leg een bord op de bovenkant van de vorm, wikkel beide in een doek en draai het geheel om. Schud de pudding los. Serveer de nog warme pudding met de sinaasappelsaus.
Chocoladepudding uit de oven met sinaasappelsaus is een recept van Albert Heijn