1 (kan dag tevoren): Peren van boven naar beneden schillen, maar steeltjes eraan laten. In smalle pan, waarin peren net naast elkaar passen, wijn met suiker en peperkorrels aan de kook brengen. Vuur lager draaien, peren in pan zetten en 15 min. zachtjes koken. Vuur uitdraaien en peren in kookvocht laten afkoelen.
2 Peren uit pan nemen. Kookvocht zeven en laten inkoken tot lichte siroop. In droge koekenpan amandelschaafsel goudbruin roosteren. Peren in de lengte doormidden snijden. Met mesje of meloenboor klokhuis uit peer snijden. Peerhelften op vier borden leggen. IJs uit vriezer nemen en iets zacht laten worden. Met kleine ijsbolletjestang of in heet water gedoopte eetlepel 8 kleine bolletjes uit ijs scheppen. In elke peerholte bol ijs leggen en amandel erover verdelen. Wijnsiroop over peren schenken en direct serveren.
Stoofperen in rodewijnsiroop met amandelijs is een recept van Albert Heijn