1 (Kan dag van tevoren): Vanillestokje in lengte opensnijden en merg eruit schrapen. In pan 5 dl water met suiker, vanillestokje en merg aan de kook brengen. Ca. 5 minuten tegen de kook aan houden en blijven roeren tot alle suiker is opgelost. Pan van vuur nemen en siroop tot kamertemperatuur laten afkoelen. Vanillestokje uit siroop halen en helft van wodka erdoor roeren. Mengsel in lage schaal schenken. Schaal in vriezer zetten. Na 2 uur schaal uit vriezer nemen en lichtbevroren massa met vork doorroeren om ijskristallen los te maken. Schaal in vriezer plaatsen en ijskristallen opnieuw 3 keer losmaken, telkens na 1 uur vriezen, tot sneeuwachtige ijsmassa is ontstaan. Granita kan nu tot gebruik in vriezer worden bewaard. Uur voor serveren vier mooie glazen in vriezer zetten.
2 Frambozen voorzichtig schoonvegen. Steeltjes van basilicum plukken en 4 mooie blaadjes achterhouden voor garnering. Basilicumblaadjes op elkaar leggen en tot sigaartje oprollen. Basilicum met scherp mes in flinterdunne reepjes snijden. Granita uit vriezer nemen. Met vork nogmaals omscheppen en reepjes basilicum erdoor mengen. Glazen uit vriezer nemen en in elk 3 frambozen leggen. Rest van wodka over glazen verdelen. Glazen in laagjes opvullen met wodka-vanillegranita en rest van frambozen. Elk glas garneren met basilicumblaadje.
Wodka-vanillegranita is een recept van Albert Heijn