1 Saffraan in 1 eetlepel kokend water weken. Intussen oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand
2 Amandelen in droge koekenpan bruin roosteren en op bord laten afkoelen. Schil van limoen onder koud stromend water schoonboenen en dun raspen. Van bakpapier randen ca. 3 cm terugvouwen, tot vierkant bakje van ca. 22 cm vouwen. Hoeken met paperclips vastzetten.
2 In kom boter met suiker en roomkaas (met handmixer) in ca. 5 minuten tot zacht mengsel kloppen. Eieren één voor één erdoor kloppen. Saffraan, limoenrasp en 3 eetlepels honing erdoor roeren. Bloem en bakpoeder zeven en met ca. 2 eetlepels tegelijk luchtig door beslag scheppen. Helft van geroosterde amandelen erdoor scheppen. Beslag in cakevorm schenken, bovenkant gladstrijken.
3 Cake in midden van oven in ca. 1 uur gaar en lichtbruin bakken. Warme cake met rest van honing bestrijken, rest van amandelen erover strooien. Cake laten afkoelen. Bakpapier van cake los trekken en cake in reepjes gesneden serveren.
Saffraan-honing-amandelcake is een recept van Albert Heijn