1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de appels en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Snijd vanillestokje in de lengte aan een kant open en haal het merg eruit. Voeg dit toe aan het amandelspijs. Klop het ei los en meng de helft ervan met het spijs en de kardemom. Vul de appels met het mengsel.
2 Snijd het bladerdeeg in 4 gelijke stukken die groot genoeg zijn om een appel mee te bedekken. Verdeel het overgebleven spijs erover en strijk uit. Leg op elk stuk een appel. Vouw het deeg over de appel tot een mooie bol en leg met de vouwkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bollen met de rest van het ei en strooi daarover suiker. Knip het leeggehaalde vanillestokje in 4 gelijke stukken en steek die als een 'steeltje' boven in de appelbol. Bak de bollen in 20 min. goudbruin. Let op: het vanillestokje is niet eetbaar!
Appelbollen met vanille en spijs is een recept van Albert Heijn