1 Zeef de bloem met bakpoeder, suiker, mespunt zout en speculaaskruiden boven een ruime kom. Voeg de boter toe en wrijf alles met de vingertoppen tot een korrelig deeg. Kneed het geheel snel met koele handen tot een samenhangend en soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal, pak het in huishoudfolie en laat het in de koelkast minstens 1 uur, maar liever 2 dagen rusten.
2 Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
3 Bestuif het werkvlak en de deegroller met wat bloem. Rol het deeg uit tot een lap van ca. 1/2 cm dik. Steek met de vorm figuurtjes uit het deeg. Kneed de restjes weer tot een bal, rol hem uit en steek er weer figuurtjes uit. Versier de mannetjes met amandelen.
4 Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaasmannetjes in ca. 20 min. bruin en gaar. Laat de mannetjes 5 min. op de bakplaat afkoelen. Leg ze daarna op een rooster en laat ze verder afkoelen. Bewaar ze in een trommel.