1 Snijd de tomaten overdwars tweemaal door en verwijder het zaad. Verdeel het vruchtvlees in stukjes en doe deze in de kom.
2 Doe ook de havermout in de kom en giet de melk erover. Voeg 1 eetlepel mosterd, de snippers ui en wat peterselie toe.
3 Snijd de ham in kleine stukken. Roer die samen met het ei door de inhoud van de kom.
4 Roer de inhoud van de kom goed door elkaar. Voeg het gehakt toe. Blijf roeren tot een gelijkmatig mengsel is ontstaan.
5 Voeg naar smaak sambal, zout en sojasaus toe. Strooi wat bloem op het gehakt. Zet de kom afgedekt tenminste 1/2 uur in de koelkast. Hierdoor wordt het gehakt smakelijker en is gemakkelijker tot gladde balletjes te vormen.
6 Bestuif een deel van het aanracht met bloem. verwarm de olie in de frituurpan (165)
7 Vorm van het gehakt op het werkvlak 3 of 4 rollen van gelijke dikte. Snijd de rollen in stukken. Rol daarvan balletjes zonder barsten met een grootte van een kleine ping-pongbal. Bevochtig steeds uw handen onder de kraan. Rol de balletjes luchtig door bloem en schud overtollige bloem weer van het gehakt af.
8 Doe de balletjes met kleine hoeveelheden tegelijk in de pan. Bak ze helemaal gaar en mooi van kleur. Laat de gehaktballetjes even uitlekken in het vergiet. Serveer ze goed warm of helemaal koud