1 Bestrooi de plakken aubergine met zout en laat ze 30 min. liggen. Dep ze daarna droog met keukenpapier en bestrijk ze met basilicumolie. Rooster de plakken aubergine in gedeelten in een hete grillpan in 4-6 min. mooi bruin en gaar, keer ze halverwege. Leg de aubergine in een ondiepe schaal en strooi er zeezout en peper naar smaak over. Knijp er een halve citroen boven uit en laat de aubergines afkoelen. Bak de spekblokjes in een pan met een dikke bodem zachtjes uit tot ze bruin en krokant zijn. Pers de andere halve citroen uit en meng het sap in een grote, wijde slaschaal met de mosterd, 3 el spekvet en de rest van de basilicumolie tot een dressing, voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de slamelange door de dressing en schep dan de plakken aubergine er losjes door. Strooi de blokjes kaas en de spekjes erover.
Najaarssalade met aubergine en blauwaderkaas is een recept van Albert Heijn