Zet de römertopf, voordat u hem gebruikt, een uurtje in koud water, ook het deksel. Maak de pot niet droog. Bekleed de römertopf met de plakjes spek. Breng het vlees en kip op smaak met zout en peper. Ontvel de tomaten en snijd ze daarna in plakken. Snijd de uien in ringen en pers de knoflook uit. Leg dan de uitgelekte bonen, vlees, kip, tomaten, ui en uitgeperste knoflook, goed vermengd in de römertopf. Strooi de kruiden erover en leg het laurierblad erbovenop. Giet de wijn erbij, doe het deksel op de römertopf en schuif het in de koude oven. Stel u oven in op 220ºC en laat de römertopf 1 uur in de oven staan. Roer na 1 uur even om en zet de oven terug op 180ºC. Laat de cassoulet nog ca. ½ uur in de oven staan. Neem het deksel van de römertopf, bestrooi de cassoulet met paneermeel en verdeel de klontjes boter erover. Zet de römertopf zonder deksel nog ca. 10 minuten in de oven om een bruin korstje te krijgen. Lekker met knapperig stokbrood.