Bereiding
Kook de aardappelen gaar in ‘lichtgezouten’ water (aardappelen moeten volledig onder water staan. Giet de aardappelen af en laat uitdampen. Plet fijn met een pureestoemper (als het niet echt smeuïg moet zijn, maar wat groffer: stoemp dus) of roerzeef (voor een gladde smeuïge puree). Laat de melk of room met de boter ondertussen koken: dit resulteert in een veel romigere puree. De melk met boter geleidelijk toevoegen: de hoeveelheid vocht is afhankelijk van de kwaliteit van de aardappelen en hoe smeuïg men de puree wilt. Roer door elkaar of klop luchtig op met een houten lepel, zodat je een gladde puree bekomt. Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Bak de champignons aan in een braadpan met wat boter en olie en op een hevig vuur. Na het bakken eventueel besprenkelen met citroensap. Schep ze uit de pan en houd apart. Fruit in dezelfde pan de ui en knoflook glazig. Voeg het gehakt toe en bak deze rul: men kan het gehakt korrelig bakken of met brokjes. Dat is eigen keuze en smaak, het kan beide. De gepelde tomaten er onder mengen en het geheel zo’n 10 minuten laten sudderen. Een ovenschaal invetten met boter en vullen met het vlees, groenten en aardappelpuree. Er zijn verschillende mogelijkheden: Een laag puree (eenderde van het totaal) op de bodem van de ovenschotel uitspreiden en daarop het vlees, al dan niet met een tomatensaus (in dit geval dus met een tomatensaus). Dan een tweede laag puree, een laag groenten, al dan niet met een bechamelsaus (in dit geval champignons zonder bechamelsaus) en eindigen met een laag aardappelenpuree. OF Een laag puree, een laag gehakt, een laag groenten en eindigen met een laag puree. OF Een laag vlees, een laag groenten en eindigen met een laag puree. OF…. (fantaseer maar raak, er zijn veel mogelijkheden). Bestrooi de bovenkant van de aardappelpuree met paneermeel en enkele klontjes boter. Gratineer in een op 200°C voorverwarmde oven gedurende 30 minuten. Serveertips: Schep op de borden en serveer eventueel met vleessaus en een gemengde salade. Kooktips: Of gewoon vlees welke gaar gestoofd is in een bouquet marmite, bouquet garni en bouillon, daarna fijnversnipperd en in wat boter aangestoofd: vlees zoals stoofvlees, soepvlees, konijn, eend,… Men kan ook restjes van gebraden vlees nemen en fijnhakken. Men kan dit ook klaarmaken met vis, zoals kabeljauw, rog, zalm,… Groenten als men tomatensaus in het gehakt gebruikt (zonder bechamelsaus dus): savooikool, spinazie, broccoli, prei, worteltjes, witloof,…(gekookt of gestoofd). Of maak een aardappelpuree en meng er de groenten onder. Groenten met bechamelsaus (geen tomatensaus in het gehakt): witte kool, andijvie, prei, broccoli, bloemkool, … Groenten gaarkoken of stoven en er een bechamelsaus onder mengen.