De römertopf hoeft niet geweekt, dit gerecht bevat voldoende vocht. De aardappels schillen en in blokjes snijden, eventueel 10 minuten voorkoken; voor wie het makkelijk wil: in de supermarkt zijn voorgekookte, geschilde aardappels verkrijgbaar. Iets meer dan de helft van de aardappelblokjes in de römertopf scheppen en naar smaak bestrooien met peper en zout (pas op met zout, zuurkool bevat ook veel zout!). De zuurkool in een vergiet even uit laten lekken of met de hand uitknijpen, het moet niet kurkdroog zijn. De helft van de hoeveelheid zuurkool op de aardappelblokjes uitspreiden, eventueel een paar jeneverbessen ertussen stoppen, daarop dakpansgewijs de in plakken gesneden, geschilde appels leggen, daarop de rest van de zuurkool en bovenop de resterende aardappelblokjes. De mozzarellabolletjes in plakken snijden en de kaas dakpansgewijs op de bovenste laag aardappels leggen. Deksel op de römertopf plaatsen, römertopf in de oven, oven op 200-225 graden zetten en het gerecht in 1.3/4 uur gaar laten worden. Eventueel het laatste kwartier het deksel verwijderen, zodat bovenop een mooi bruin kleurtje/korstje komt. Oven niet voorverwarmen! Een römertopf plaats je altijd in de koude oven!!! Is het gerecht klaar, plaats de römertopf dan op een plankje en niet op een ijskoud aanrecht! Dit ter voorkoming van barsten.
Aardappel-zuurkool-appelschotel (vegetarisch) is een recept van Jerryke's Cuisine