De kikkererwten een nacht in water weken en de volgende ochtend afgieten. De runderborst en de mergpijpen met de kikkererwten in een pan doen, zo veel water erbij gieten dat het vlees ondergedompeld staat en deze ingredi?nten aan de kook brengen. Op middelhoog vuur 30 minuten zachtjes laten koken. Af en toe met een schuimspaan het vrijgekomen schuim afscheppen. Vervolgens de laurierblaadjes, de peperkorrels, de kruidnagelen en de pimentbessen toevoegen en weer 40-50 minuten laten koken. Het spek toevoegen en opnieuw 20-25 minuten laten koken. De geschilde en in plakjes gesneden aardappelen toevoegen, eventueel wat water erbij gieten en weer 15-20 minuten laten koken. Intussen de worteltjes, de prei, de uien en de knolselderij schoonmaken, wassen, in blokjes snijden en bij het vlees doen. De tomaten ontvellen, ontpitten, in vieren snijden en toevoegen. Op middelhoog vuur 30-40 minuten laten koken, daarna de knoflookworstjes erin meeverwarmen. Vervolgens het vlees, het spek en de worstjes eruit halen en klein snijden, weer terug in de pan doen en nog 10 minuten laten trekken. Het gerecht met peper en zout op smaak brengen en met fijngehakte bieslook gegarneerd opdienen.