Luikse vleesballen

0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

Laat het kruim weken in de melk. De sjalot pellen en fijn versnijden. Mengen met het gehakt. Het ei en het geweekte kruim toevoegen, nadat u de melk zorgvuldig uitgewrongen hebt. Kruiden met zout en peper. Dan de marjolein en de muskaatnoot toevoegen. Vleesballen vormen met een doormeter van 6 à 7 cm. In een gietijzeren stoofpan (cocotte) de varkensreuzel en de versneden ui 3 à 4 minuten laten laten sudderen, zonder dat ze verkleuren. De vleesballen toevoegen en aan alle zijden bruinbakken op een constant vuur. De Luikse siroop en de azijn toevoegen. Afgedekt 30 à 40 minuten verder bakken op een zacht tot middelmatig vuur. Tijdens het bakken de saus 2 à 3 keer aanlengen met 1/2 dl gevogeltebouillon om het karameliseren te voorkomen. Af en toe de vleesballen met de saus overgieten. Er bestaan een hele reeks variaties op deze Luikse vleesballen, naargelang de gebruikte ingredienten en de wijze van kruiden. Het vlees mag ook gekruid worden met een snuifje vier-kruiden. De gevogelte-bouillon kan vervangen worden door rundbouillon. U kunt samen met de Luikse siroop ook pruimen (ongeveer 150 g) toevoegen. Vandaar de benaming ? Vleesballen met konijnensaus, verwijzend naar "Konijn met pruimen ". In de Luikse eetcafé's worden deze vleesballen gegeten met een portie frieten. En om het helemaal af te maken : met gestoomde groene boontjes.

Luikse vleesballen is een recept van Jerryke's Cuisine

Dit vind je misschien ook lekker

Iran: Kufteh Mo'alla
Langer dan 1 uur - Bijgerecht
Bekijk recept
Ash-e Aaloo
30-60 min - Voorgerecht
Bekijk recept
Exotisch
0 min
Bekijk recept

Luikse wafel met aardbeien en chocola
20 min Nagerecht
Bekijk recept
Luikse balletjes met zoete saus
35 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Gebakken hazenrugfilet met risotto van bospaddenstoelen
Hoofdgerecht
Bekijk recept
Gebakken vegetarische pensen met appels, noten en Luikse siroop
15 min Hoofdgerecht
Bekijk recept