Bereiding
Versnipper de ui en laat aanfruiten in olijfolie Voeg, wanneer de uien glazig zijn, de geraspte gember, de rasel-hanout en de peper toe en roer een minuut lang Voeg de witte wijn toe en laat een vijftal minuten sudderen op een zacht vuurtje Voeg de tomaten toe en laat het geheel zachtjes inkoken tot een smeuïge tomatenmoes Breng op smaak met peper en zout en voeg op het einde de saffraandraadjes toe Bak of rooster de visfilets op het vel Schik de tomatenmoes op de borden en leg de visfilets er bovenop Bestrooi met enkele korrels fleur de sel en wat verse basilicum en dien op met rijst die op smaak gebracht is met wat saffraan. 333 kcal p.p. Dit is een recept van Dominique Billaroch uit Sint-Gillis Ras-el-hanout De naam betekent (letterlijk) €˜hoofd van de winkel€™. Deze trots van de Marokkaanse keuken doet heel sterk denken aan de €˜pakjes parfum€™ uit de middeleeuwse Arabische kookboeken. Als u ra€™s el-hanoet volgens voorschrift wilt maken, komen er minstens 25 bestanddelen aan te pas, waaronder alles uit het pakje, te weten lavendel, betel (sirih), fenegriek, laurierbladen, nootmuskaat, foelie, kardemom, kruidnagels, rozenknopjes, gember en peper (het laatste apart fijngestampt) plus voor de ra€™s ook nog komijn, kaneel, piment, allerlei soorten peper, venkelbloemen, galinga en belladonna. Én (toentertijd) gemalen metallic groene kevertjes: €˜Spaanse vlieg€™, plus es-bessen (beide goed voor de liefde). Marokkanen hier te lande bezweren me echter dat die kevers allang verleden tijd zijn. Men gebruikt dat mengsel in wildgerechten, maar vooral in mrouzia, een vleesgerecht voor het Grote Feest, gezoet met honing, waaraan bovendien kaneel, gember en saffraan te pas komen. Ra€™s el-hanoet gaat traditioneel ook door een (tegenwoordig clandestien) snoepje met hasj: el-majoen. Bolletjes van walnoten, amandelen, eikels, rozijnen, honing en boter worden gestampt, gekookt tot balletjes gedraaid en door sesamzaad gerold. Graag genoten door mensen die ziek, impotent of oud zijn. Het kruidenmengsel is in Nederland te koop bij Marokkaanse winkels. Voorlopig een €˜eenvoudige€™ versie, die direct te mengen is. 1 theelepel gemalen komijn (djinten) 1 theelepel gemberpoeder 1 theelepel gemalen kaneel 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar) 1 theelepel gemalen zwarte peper 1 theelepel gemalen piment 1/2 theelepel gemalen cayennepeper 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat 1/4 theelepel gemalen kardemom 1/4 theelepel gemalen kruidnagel 1/4 theelepel gemalen kurkuma (koenjit) 1/4 theelepel gemalen anijszaad 1/4 theelepel fijngewreven gedroogde rozenknopjes 1/4 theelepel fijngewreven gedroogde lavendelbloemen. Meng alle ingrediënten. bron : Groot Arabisch kookboek : De keuken van 1001 nacht / Janny de Moor