Voorbereiding Snijd het soepvlees in blokjes (of vraag de slager dit te doen). Snijd de prei in grove ringen en was ze zorgvuldig. Snijd de wortel in plakken. Maak de ui niet schoon, snijd alleen in kwarten (de bruine schil geeft de bouillon een mooie kleur). Doe het vlees met 2 l koud water in de soeppan en breng zachtjes aan de kook. Schep er met een schuimspaan het bovendrijvende schuim af. Doe de groenten met de selderij, de laurierblaadjes en een beetje zout en peper bij de bouillon, breng opnieuw aan de kook, draai het vuur zo laag mogelijk en laat de bouillon met het deksel schuin op de pan ca. 3 uur trekken. Giet de soep door een fijne zeef. Leg voor een heldere bouillon een vochtig gemaakte keukendoek in de zeef. Doe het vlees terug in de soep en gooi de rest van de inhoud van de zeef weg. Breng de bouillon zonodig verder op smaak met zout en peper.