Snij de ham aan stukjes, en rasp de kaas. (Dit is heel geschikt om restjes kaas op te maken.) Laat de doperwten uitlekken. Smelt de boter, en voeg de bloem toe. Goed roeren! Voeg een scheutje melk toe, en roer tot het een egale massa is. (Zo'n constructie van boter, bloem en melk staat bekend als een blonde roux. Zeer gebruikelijke vakterm in het kookwezen, geschikt om achteloos te gebruiken.) Weer wat melk toevoegen, weer roeren, enzovoorts. De grap is dat u hiermee door moet gaan, steeds met kleine stapjes, tot u het gevoel hebt dat die saus toch iets te dun geworden is: dat is de bedoeling, want de gesmolten kaas maakt hem weer wat dikker. Dan de ham, kaas en doperwten toevoegen, en op een zacht vuur doorwarmen. Regelmatig roeren, want dingen met bloem hebben de neiging aan te branden. U moet hiervoor op 15 minuten rekenen. Kook de spaghetti intussen op de gebruikelijke wijze.